Vi minns Sune Linde

Sune gick bort 2015 vid 90 års ålder. En legend i Golf-Sverige lämnade oss. Sune var en av Sveriges mest populära  golfbanearkitekter och han var också Nyköping GK:s banarkitekt. Den 14 maj 1976 slog han invigningsslaget på Ärila GK där banan ligger nu. Klubben bildades 1951 och låg tidigare på andra sidan staden i EkensbergsområdetSune har under årens lopp fått mottaga olika förtjänsttecken.

Saxat från Svensk Golfs hemsida

Det råder inget tvivel om att Sune Linde var en av våra största banarkitekter och han har satt sin speciella prägel på ett 50-tal svenska golfbanor. Han var mannen bakom banor som Frösåkers GK, Forsgårdens GK, Arlandastad GK och sin hemmaklubb Nyköpings GK. Sune var ju en stor Nyköpingsprofil och en av våra stora arkitekter och han kommer att vara saknad ute på klubben. Han var väldigt aktiv ända fram till för några år sedan då han fick problem med ögonen, berättar Nyköpings klubbchef, Gary Cosford. I början av 50-talet träffade Sune Linde arkitekten Nils Sköld, som han ritade sin första bana, Ärila, tillsammans med. Idag har klubben bytt namn till Nyköpings GK, Lindes hemmaklubb, där en av årets traditionella tävlingar heter Sune Lindes Pokal. Sune Lindes signum som arkitekt har alltid varit det naturliga och han jobbade ofta med lågmälda, subtila penseldrag och hans banor känns sällan utplacerade utan oftast som en naturlig del av sin omgivning. År 1978 tilldelades Sune Linde Svenska Golfförbundets förtjänstplakett i silver. Sune Linde blev 90 år och hans minne kommer alltid att leva vidare genom hans vackra skapelser runt om i Sverige.

Anders Engdahl, f. d. ordförande på klubben minns Sune. Läs här

Sune Lindes Pokal – Tävling

Sune donerade ett vandringspris till en tävling som startade 2010. Den brukar gå av stapeln under Ärilaveckan och spelas på de ursprungliga Ärilahålen, den s.k. Ärila ”Masters”-banan.

Sista TV-intervjun med Sune Linde