Månadsbrev September 2021

Hej Golfvänner                                                                                                           8 september 1(5)

 

Tiden går fort när man har kul…

 

Vilken härlig klubb vi har med så många positiva och glada medlemmar och medarbetare. Mycket av mitt arbete görs också tillsammans med er som har ett långt förflutet i klubben och kunskaper om klubbens historia. Med det sagt finns det mycket att utveckla utan att helt uppfinna hjulet på nytt. Mer om det längre ner.

 

En golfklubb är lite unik i det att många likt undertecknad har ett livslångt förhållande med sin klubb/hemmabana. En klubbchef/vd däremot kommer och går under åren, även om jag såklart avser att stanna så länge jag får.

 

Vill inte vara en ”party pooper” men nu går vi in i sista fasen på golfsäsongen och även om vi just nu får lite Brittsommarväder så var höstvädret för 2 veckor sedan en indikator på vad som närmar sig. Frosten kommer att smyga sig på och det kommer även bli mörkare på kvällarna. Med det sagt så tipsar jag dig att prioritera golfspel under denna sista fas då våra banor är fortsatt jättefina och vädret bjuder upp till dans, fast med lite mer klädesplagg på kroppen.

 

Själv har jag precis spenderat 2 dagar på Österåker (klubbchef/golfbaneägare dagar) och lite tursamt båda dagarna parats ihop med Christian Lundin som tillsammans med Henrik Stenson och alla inblandade på Österåker utvecklat Öster by Stenson. Har lärt mig otroligt mycket ska jag glatt erkänna. Detta gör det också lättare att diskutera våra golfbanors framtid på detaljnivå med vår eminenta banchef Paul samt gör att vi som ett team tillsammans med vår vassa bankommitté (banrådet) i förlängningen kan göra ett än bättre jobb till gagn för dig som medlem.

 

Vad har då hänt/ händer på vår anläggning?

 

Pandemin

 

Som ni alla vet så kommer myndigheterna att börja släppa på restriktioner from 29 september. På kort sikt innebär det inte så mycket i golfsäsongen men det innebär att vi nu tittar på att träffas fysiskt på höstårsmötet den 16 november. Mer info och publicering av årsmötesförhandlingar kommer senare. Vill även ta tillfället i akt och passa på att tacka er ALLA för den hänsyn ni visar/visat varandra under denna prövande period på golfklubben.

 

 

Golftävlingar

 

I närtid i september så har vi herrgolfen och herrgolffinalen, damgolfavslutningen, seniorgolfen samt jubileumspokalen. I oktober Nyköpings kannan, funktionärsgolfen och Ärila masters.

Jag vill även slå ett slag för den nationella tävling som vi tagit på oss som klubb att genomföra och som spelas 18–19 september på västra banan. Under dessa två dagar så välkomnar vi Sveriges bästa D25, 50 och 60 som i deras Sverigefinal gör upp om årets titlar. Mycket fin golf utlovas så passa på att komma ut och titta och lär. Vi har redan tävlingsledare och hjälp med resultatservicen från klubbens eminenta kommittéer, samt medarbetare på kansliet, men vi tar tacksamt emot fler som ställer upp som tex starter och annat. Om du vill vara en i teamet så hör av dig snarast till undertecknad på klubbchef@nykopingsgk.se

 

Banorna

 

Det är mycket spel på våra båda banor. Vi får många kommentarer på banornas skick och det är övervägande positiva. Inte lika mycket klagomål på bunkrarna efter att vi bland annat flyttat ” gammal” sand från bunkrarna på hål 2 västra till de mest behövande bunkrarna i samband med att vi bytte till den nya vita sanden. Vårt arbete med de kvarvarande bunkrarna och en genomarbetad plan på kort och lång sikt fortsätter, och vi i banrådet sammanställer i dagarna ett gediget beslutsunderlag till styrelsen. Mer info kommer.

 

Klimatförändringarna påverkar även golfbanorna som blir stressade på grund av extremväder som mycket torka följt av mycket regn. Genom detta blir även greenerna lätt påverkade av nya sjukdomar. Vi har klarat oss relativt bra så långt. Lite svamp har etablerats i greenerna men åtgärder har gjorts och läget är under kontroll. Värt att notera är också att Paul med medarbetare inte står ensamma i sitt arbete i vår region utan får hjälp (vid behov) av en bankonsulent från SGF som sitter med senaste nytt kring forskning inom banskötsel. Prover från greener skickas även var 4:e vecka för att förebygga tex tillväxt av svamp.

 

Vårt senaste upprop bland er medlemmar om hjälp med att byta sand på hål 2 västra blev, som jag tidigare delgett, väldigt lyckat! Återigen ett stort TACK. Vi i banrådet kommer sannolikt att göra ett nytt upprop redan i slutet på september. Vi kommer även jobba för att söka få i gång hålvärdar och även hjälp med punktinsatser som behövs för att få lite extra fint, typ ett ”torsdags gäng ”.

 

Som nämnts tidigare vill vi även förbereda dig på att vi snart går in i en period med frost på morgonen. Vi avvaktar väderomslag och återkommer med mer information om hur detta påverkar ditt morgonspel framgent.

 

 

Våra Juniorer

 

Våra juniorer i klubben har varit ute och representerat klubben och senast på Kallfors i ungdomsserien. En hedrande 3:e plats uppnåddes. Juniorträningen går snart mot sitt slut i golfsäsongen. Vi behöver bli fler tjejer och killar och genom att en av våra medlemmar, Daniel D , snappade upp SGF:s uppmaning att registrera golfrundor i Game Book, Golftjej poängjakten, så kan vi nu skicka i väg tre tjejer på ett läger var det bjuds på uppehälle, träning och annat tillsammans med andra tjejer. Jättekul!

 

Padel banor

 

Som ett led i att hitta nya intäktskällor på golfklubben för att kunna uppgradera våra banor och hela vår anläggning samt även skapa mervärde till våra medlemmar, gäster och Business partners så har diskussioner inletts med företag inom padelbranschen. Vi har tittat på flera olika lösningar med utgångspunkt i att det inte ska kosta klubben någonting utan bara generera intäkter. Vi diskuterar med en entreprenör som är associerad med Svenska Golfförbundet och som har en lösning var de bygger två utomhus banor på vår fastighet och sedan arrenderar de anläggningen i ett antal år. Vi erhåller arrende som stegvis ökar och efter ett antal år faller anläggningen i vår ägo. Detta är otroligt kul och kommer att addera mervärde för alla på Ärilla. En naturlig koppling kommer det också att bli med Ryssbergen och Friluftsfrämjandet och andra idrottsklubbar. Detta kommer även att ge ytterligare spinn off intäkter. Min/vår förhoppning är att du som medlem kommer att se positivt på detta. Klubben tar ingen ekonomisk risk och kan samtidigt erbjuda Sveriges snabbast växande sport på klubben för alla åldrar.

 

Personal

 

Som du säkert redan märkt så är det lite nya ansikten som möter dig i receptionen. Det är Ludvig, Alex och Josefine som har stärkt upp resterande del av golfsäsongen då några av vårt tidigare ”dreamteam” har gått vidare till studier och jägarförband sedan en tid, och det är osäkert om de kommer tillbaka 2022. Vi hoppas såklart på att de nya medarbetarna ska trivas och bli en del av vårt nya dreamteam som möter dig vid säsongspremiären 2022.

 

Kommittéarbete

 

Kommittéarbeten fortskrider på klubben. Tävlingskommittén, damkommittén och fastighetskommittén samt i viss mån juniorkommittén (är under uppbyggnad igen och vi söker nya intresserade, ta gärna direkt kontakt med mig eller Peter E) jobbar på. Pandemin har satt sina spår och vi hoppas nu på att i vinter återgå till lite mer normala förhållanden. Vi ber dig att visa överseende med den påverkan som pandemin trots allt haft på vanligt kommittéarbete på klubben. Vi får heller inte bortse från det fina arbete som blomgruppen, vagngruppen och alla andra Ideella krafter gör. Stort TACK

 

Banrådet.

 

Vi har nu sedan en tid ett fungerande och aktivt Banråd.

Medlemmar är ordf. Christer Bergström, Paul Danielsson, Tina Mardla, Mats Hallberg och undertecknad.

 

Klubbhus projektgrupp

 

Vi har sedan en tid även en fungerande projektgrupp för utvecklingen av vårt klubbhus. Medlemmar är Göran Persson, Leif Persson, Fredrik Ljungqvist, Krister Spångvall, Anders Wallén och undertecknad

 

Projektgrupp tomter

 

Vi har även en projekteringsgrupp för utveckling av våra markområden. Detta är ett något som är mycket hett just nu ute på landets golfbanor och många klubbar har kontakter med sina respektive kommuner om detaljplaner. Det är många som vill bo nära eller på golfbanan som de spelar på. Jag vill här direkt vara på det klara med att vi som klubb kommer inte att ta på oss ett sådant projekt utan det handlar om att någon extern part tar på sig hela projektet åt oss och vi erhåller ersättning. I gruppen arbetar Anders Wallén och undertecknad.

 

Driving Rangen

Som ytterligare ett led i att hitta nya intäkter till klubben har undertecknad sedan en tid tillbaka sett över hur vi kan öka tillgängligheten på drivingrangen och samtidigt förlänga säsongen både på våren och hösten. Mer träning leder också till kortare rondtider dvs win win. Vi tittar även på att investera i ny teknik på rangen som ett led i vårt arbetsmiljöarbete. Fortsättning följer…

 

Öppettider Receptionen/ Kansliet

 

Vi kommer att ändra våra öppettider i receptionen i slutet på september i takt med ändring av tidsbokning på våra banor. Efter golfbanornas stängning så kommer kansliet även att få nya öppettider.

 

 

 

Öppettider Mulligans / Golfshopen

 

Vi kommer att återkomma med nya öppettider från våra entreprenörer inom kort. Läs gärna golfshopens/ Golfstores senaste nyhetsbrev och passa på att ta del av deras hetaste erbjudanden.

 

Vi ses på klubben

 

Per Segerström med medarbetar
Klubbchef@nykopingsgk.se
0766005152